Min rolle som vejleder

DU er eksperten i dit eget liv og sammen arbejder vi på at finde din vej til det liv, hvor du er i balance med dig selv og din mad. Som intuitiv spisnings-vejleder vil jeg støtte dig hele vejen.

Hvad er intuitiv spisning

Intuitiv spisning er et evidensbaseret koncept, der er udviklet af to amerikanske diætister i 1990´erne. I Danmark er Intuitiv spisning relativt nyt.

Intuitiv spisning er for dig, der i et eller andet omfang har udfordringer i forhold til mad, krop og vægt. Det er en læringsproces, der hjælper dig med at blive bevidst om indre processer, og dermed lærer dig at genskabe et naturligt forhold til dig selv og din mad. Sagt på en anden måde handler intuitiv spisning om at opnå et sundt og harmonisk forhold til mad, krop og sind.                   

Intuitiv spisning er udviklet på baggrund af dårlige erfaringer med slankekure. De amerikanske diætister erfarede, at de fleste vægttabsklienter opsøgte dem igen, fordi de havde taget de tabte kilo på eller havde forøget deres vægt yderligere. Erkendelsen af, at slankekurene havde slået fejl stemmer godt overens med forskningen, der dokumenterer, at slankekure sjældent virker på den lange bane.

Selv om mange mennesker har dårlige erfaringer med slankekure, bliver de ved med at håbe på miraklet, når de går på den næste slankekur. På den måde fortsætter slanketyranniet.

Yoyo vægt, der er karakteriseret ved gentagne vægttab og vægtøgninger, er meget skadeligt for kroppen. For hver gang vægten går ned og op, øges risikoen for at pådrage sig hjerte-kar-sygdom. 

Vi mennesker bliver født som intuitive spisere der lytter til og handler på signalerne i kroppen fx sult/mæthedssignaler, men når vi bliver ældre glemmer de fleste af os, at vi har denne evne, fordi vi lader os styre af ydre påvirkninger. Den gode nyhed er, at det er muligt at genskabe evnen til at lytte og blive fortrolig med kroppens signaler.

Intuitiv spisning er ikke foreneligt med slankekure. Når vi følger en slankekur lader vi os nemlig styre af ydre faktorer som kostplaner og rigide regler, der forhindrer os i at lytte ind i kroppen. Under en slankekur er kroppen udsat for et konstant energiunderskud, der belaster kroppen både fysisk og psykisk med risiko for overspisninger, forstyrret spisning, skyld- og skamfølelse.

Drop bøger og artikler om slankekure, der giver dig falske forhåbninger om hurtige, lette og vedvarende vægttab.  Bliv vred over løgnene, som har fået dig til at føle dig som problemet, når en ny slankekur stoppede med at virke og du tog alle tabte kilo på igen. Så længe du holder fast i håbet om, at der findes en ny og bedre slankekur lige om hjørnet, vil det forhindre dig i at lære intuitiv spisning.

Intuitiv spisning handler om at: 
  • Stole på indre fornemmelser for sult og mæthed til at afgøre, hvornår du skal spise og hvor meget du skal spise.
  • Spise fødevarer, der giver din krop næring, nydelse og velvære.
  • Spise med nærvær og være opmærksom på madens smag, lugt og tekstur.
  • Blive bevidst om at håndtere følelser på anden måde end at spise.
  • Respektere din krop uanset form og størrelse.
  • Ingen fødevarer er forbudte. Det handler om at slutte fred med maden og give sig selv ubetinget tilladelse til at spise alle fødevarer – selvfølgelig med respekt for dine sult- og mæthedsfornemmelser.

Hvad ville du spise, hvis du lyttede til dit indre?

Forskning viser, at intuitiv spisning giver psykisk robusthed, øget velbefindende, bedre indre kropsbevidsthed, forbedrede indre biomarkører (forbedret blodsukker og kolesteroltal) og mindre risiko for spiseforstyrrelse mv.

Vægtneutral sundhed

Intuitiv spisning er en vægtneutral tilgang til sundhed med respekt for dig og din unikke krop. Forskning viser, at accept og respekt for diversitet i forhold til kropsform og størrelse i stedet for idealisering af bestemte kropsvægte er forbundet med forbedret helbred og kropsopfattelse mv.

Når du begynder at spise intuitivt stabiliserer din kropsvægt sig hen ad vejen på den vægt, der er naturlig for dig. Det betyder, at din vægt kan gå lidt ned eller lidt op alt efter hvordan du har spist tidligere. Din krops størrelse er i et stort omfang bestemt af genetiske forhold, hvilket kan være en væsentlig forklaring på, hvorfor et varigt vægttab er så svært at fastholde. Kroppen vil nemlig hele tiden forsøge at bringe din kropsvægt tilbage til udgangspunktet. 

Vil du generelt vide mere om vægtneutral sundhed – så se her 

Ikke noget rigtigt eller forkert

Intuitiv spisning er en proces, hvor der ikke er noget, der er forkert eller rigtigt. Kun du ved, hvad der er rigtigt for dig, fordi du er eksperten i dit eget liv. Det er en spændende proces, hvor du går på opdagelse i dig selv i det tempo, der passer dig.

Hvornår er du en intuitiv spiser

Hvor lang tid tager processen? Det afhænger meget af, hvor lang tid din spisning har været styret af diæter, regler eller restriktioner samt hvor indgroet din indre fordømmende stemme er. Samtidig afhænger det af, hvor villig du er til at fokusere på beskeder, som din krop formidler om sult, mæthed og tilfredshed og koncentration om at udvise respekt og omsorg for din krop. For nogle personer tager det 1-2 måneder og for andre tager det flere år, men vær tålmodig – det er en spændende rejse og bestemt værd at arbejde for.      

Når du bliver en intuitiv spiser, der responderer på kroppens indre signaler, vil du opleve at være i intens kontakt med din krop, tanker og følelser. Denne bevidsthed og lydhørhed kan i sidste ende strække sig over resten af dit liv. 

Studier 

Vi lever i et vægtfokuseret samfund, hvor sundhed sidestilles med lav vægt. Flere studier viser, at det ikke er vægten/kropsstørrelsen, der er afgørende for vores sundhed, men snarere den måde, vi lever vores liv på. Forskning viser, at kropsstørrelsen ikke har den store betydning i forhold til risikoen for at pådrage sig sygdom, hvis vi spiser en sund og varieret kost, motionerer og drikker alkohol med måde. Desuden er det ikke en selvfølge, at slanke mennesker er sunde – det kommer helt an på, hvordan de lever deres liv.

Sundhed afhænger altså ikke så meget af kropsstørrelse, men mere af den livsførelse eller adfærd, vi praktiserer i det daglige.

De ti guidelines:

Intuitiv spisning bygger på ti guidelines. Nogle guidelines hjælper dig til øget kropsbevidsthed, således at du bliver bedre til at lytte og handle på kroppens indre signaler fx sult og mæthed og nogle hjælper dig til at fjerne forhindringerne for at kunne mærke disse signaler.

1. Afvis slankekursmentaliteten

Drop bøger og artikler om slankekure, der giver dig falske forhåbninger om hurtige, lette og vedvarende vægttab.  Bliv vred over løgnene, som har fået dig til at føle dig som problemet, når en ny slankekur stoppede med at virke og du tog alle tabte kilo på igen. Så længe du holder fast i håbet om, at der findes en ny og bedre slankekur lige om hjørnet, vil det forhindre dig i at lære intuitiv spisning.

2. Værdsæt din sult   

Sørg for at nære din krop med tilstrækkelig energi og kulhydrater, så du ikke bliver provokeret til overspisning. Når du først når det punkt, hvor du er rasende sulten, forsvinder alle intentionerne om bevidst spisning. Når du lærer at værdsætte de første fysiologiske tegn på sult, er der basis for at opbygge troen på dig selv og mad.   

3. Slut fred med maden

Indgå våbenhvile – stop kampen mod mad. Giv dig selv ubetinget tilladelse til at spise. Hvis du nægter dig selv at spise en bestemt fødevare, kan det føre til en intens følelse af afsavn og opbygning af en ukontrollabel trang, der ofte kulminerer i overspisning. Når du endelig giver efter for trangen og spiser den forbudte fødevare, vil du opleve, at du spiser med en sådan intensitet som var det dit sidste måltid kulminerende i en efterfølgende overvældende skyldfølelse.      

4. Gå imod madpolitiet

Madpolitiet overvåger de urimelige love, som slankekursmentaliteten har skabt. Politistationen har til huse dybt inde i dit sind, hvorfra madpolitiet ustandseligt kommer med håbløse, negative kommentarer og provokerende anklager, der nager en følelse af skyld. At jage madpolitiet væk er et vigtigt skridt i at vende tilbage til intuitiv spisning.

5. Mærk din mæthed

Lyt til dine indre signaler, der fortæller dig, at du ikke længere er sulten. Observer de tegn, der fortæller dig, at du er behagelig mæt. Hold en pause halvvejs i måltidet og spørg dig selv, hvordan maden smager og hvor dit nuværende mætheds niveau er.         

6. Opdag nydelsesfaktoren

Japanerne har visdommen til at fremme nydelse som et af deres mål for sund livsstil. I vores stræben efter at blive tynde og sunde, overser vi ofte en af de mest basale gaver i tilværelsen – den nydelse og tilfredsstillelse, der findes i selve spiseoplevelsen. Når du spiser det, som du virkelig har lyst til, i indbydende omgivelser, vil nydelsen hjælpe dig med at føle dig tilfreds og mæt. Ved at udøve denne oplevelse for dig selv, vil du opleve, at du behøver meget mindre mad for at blive mæt.

7. Håndter dine følelser uden mad

Find veje til at trøste, pleje, distrahere og løse dine problemer uden brug af mad. Ængstelse, ensomhed, kedsomhed og vrede er følelser, vi alle oplever gennem livet. Hver har sin egen udløser og forsoning. Mad healer ingen af disse følelser. Det trøster måske på kort sigt, distraherer dig fra eller lindrer smerten. Men mad løser ikke problemet. Tværtimod vil emotionel spisning kun give mere smerte på længere sigt. I sidste ende er du nødt til at behandle kilden til følelserne, såvel som ubehaget ved overspisning.

8. Respekter din krop

Respekter dit genetiske ophav. Ligesom en person med skostørrelse 42 ikke forventes at kunne klemme sin fod ned i en størrelse 39, gør det samme sig gældende med kropsstørrelser. Du skal først og fremmest respektere din krop, så du kan føle dig godt tilpas, som den, du er. Det er svært at afvise diætmentaliteten, hvis du har et urealistisk og alt for kritisk syn på din krop.

9. Bevægelse: Mærk forskellen

Glem militant motion. Bliv aktiv og mærk forskellen. Skift fokus til følelsen af at bevæge din krop i stedet for hvor mange kalorier du forbrænder ved træning. Hvis du fokuserer på de følelser, der kommer af at motionere/bevæge sig så som at bliver mere energisk, kan det være afgørende for, om du springer ud af sengen til en frisk morgen gåtur eller trykker på ”snooze” knappen.  Det er normalt ikke en motiverende faktor, hvis dit eneste mål er at tabe vægt.

10.  Respekter dit helbred: Blid ernæring

Vælg fødevarer, som respekterer dit helbred og smagsløg og samtidig giver dig velvære. Husk at du ikke behøver at spise perfekt for at være sund. En snack, et måltid eller en dags spisning resulterer ikke i pludselig vægtforøgelse eller i mangelfuld ernæring. Hvad der har betydning er, hvordan du spiser over en længere periode. Det, der tæller, er fremskridt ikke perfektion.